Kiezen wanneer je het zwangerschapsverlof opneemt
Je kan zelf kiezen wanneer je je zwangerschapsverlof opneemt. De dagen die je niet opneemt, kan je overdragen tot na de bevalling. Maar wat moet je er nog meer over weten?
Zeven weken
Stuur je werkgever ten minste 7 weken voor de uitgerekende datum een medische verklaring waarin de verwachte bevallingsdatum wordt bevestigd.
Vindt de bevalling na deze datum plaats? Je zwangerschapsverlof wordt dan verlengd tot de werkelijke bevallingsdatum.
Vanaf de 7e dag voor je uitgerekende datum moet je echter thuisblijven.
Beval je vóór de uitgerekende datum? Dan vervallen de dagen die je niet meer kan opnemen.
Als je een meerling verwacht, kan je het zwangerschapsverlof opnemen vanaf de 8e week voor je uitgerekende datum. In dat geval moet je 9 weken voor de uitgerekende datum een medische verklaring aan je werkgever overleggen.
Automatisch zwangerschapsverlof van negen weken
Vanaf de dag van je bevalling mag je 9 weken niet werken. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel.
Heb je voor de bevalling nog niet al je zwangerschapsverlof opgenomen? Dan kan je deze dagen opnemen na de verplichte 9 weken zwangerschapsverlof. Het aantal dagen is gelijk aan de periode waarin je bent blijven doorwerken vanaf de 6e week (8e week als je in verwachting bent van een meerling) voorafgaand aan de feitelijke bevallingsdatum.
Je moet deze periode echter verminderen met het aantal dagen dat je nog hebt gewerkt tijdens de verplichte rustperiode van 7 dagen vóór de datum van de bevalling. Dit kan het geval zijn als de bevallingsdatum niet samenvalt met de verwachte datum, dus als je kind te vroeg geboren wordt. Dit betekent dat je in totaal maximaal 5 weken (7 weken bij een meerling) kan uitstellen tot na de bevalling.