Je kind woont in een land van de Europese Economische Ruimte (EER) en je werkt of woont in Brussel
Elk kind dat in België verblijft met een geldige verblijfsvergunning heeft recht op kinderbijslag. Als u in België werkt of woont en uw kind in het buitenland woont, kunt u ook recht hebben op kinderbijslag volgens de Europese regelgeving en soms ook dankzij bilaterale overeenkomsten tussen België en verschillende Europese en niet-Europese landen (Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Algerije, Israël, Marokko, Tunesië, Turkije).
Als uw kind in een EER-land woont, zijn de Europese regels van toepassing en kunt u recht hebben op kinderbijslag en mogelijke toeslagen. Dit recht wordt niet altijd volledig door ons uitbetaald. Afhankelijk van de situatie ontvangt u mogelijk slechts het verschil. Met andere woorden, het kan zijn dat wij de kinderbijslag die u in het buitenland ontvangt, aftrekken van het bedrag waar u bij ons recht op heeft.
Als uw kind ook in een ander land recht heeft op kinderbijslag, heeft het land waar hij/zij woont voorrang, afhankelijk van de rechten van de gezinsleden. U heeft recht op het hoogste bedrag (tussen dat van het Brussels Gewest en het land waar uw kind woont). Als het bedrag in het andere land hoger is, kan dat land nog steeds een aanvullende betaling doen ten gunste van het kind.
Opgelet: als uw kind in een EER-land studeert, moet het onderwijsprogramma door de staat worden erkend en moet het kind minstens 17 uur per week les volgen.
België heeft verschillende bilaterale overeenkomsten afgesloten met andere EER-landen. Elke overeenkomst heeft specifieke voorwaarden: de bedragen waarop u recht heeft, verschillen per land.
U heeft recht op een geboortepremie (ook bij adoptie) als uw kind in een EER-land woont.
Als het kind in Frankrijk of Luxemburg is geboren, betaalt Brussel geen geboortepremie.
Als het kind in een ander EER-land is geboren, kan Brussel een aanvullende betaling doen, een betaling per verschil. Het land waar het kind woont heeft altijd voorrang.
Hierbij is het belangrijk te weten dat om de geboortepremie in het buitenland te krijgen, de ouder op de geboortedag van het kind een arbeidsovereenkomst in Brussel moet hebben. Als de ouder geen (interim) arbeidscontract heeft of geen werkloosheidsuitkering ontvangt, kan de geboortepremie niet worden uitbetaald.
Uw kind woont in een land buiten de EER waarmee België een bilaterale overeenkomst heeft afgesloten en u werkt of woont in Brussel.
In deze situatie zijn er specifieke voorwaarden voor elk land wat betreft nationaliteit, te betalen bedragen, aantal kinderen, enz. De landen waarmee België een bilaterale overeenkomst heeft gesloten zijn Marokko, Tunesië, Algerije, Turkije, Noord-Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Servië, Montenegro en Israël.
U heeft geen recht op een geboortepremie (ook bij adoptie) als uw kind in één van deze landen woont.
Als uw kind in een land buiten de EER woont waarmee België geen bilaterale overeenkomst heeft gesloten en u werkt of woont in Brussel, zijn er specifieke regels. We begrijpen dat dit ingewikkeld kan lijken, maar we zijn er om u te helpen.
Uw kind mag maximaal 2 maanden per jaar in een ander land verblijven. Als uw kind langer dan twee maanden in het buitenland verblijft, verliest hij/zij het recht op kinderbijslag. Let op, uw kind moet in Brussel gedomicilieerd zijn.
Tijdens de schoolvakanties mag uw kind maximaal 120 dagen per jaar in het buitenland verblijven om het recht op kinderbijslag te behouden. Deze 120 dagen gelden voor de zomervakantie tussen een schooljaar in het buitenland en een schooljaar in België. Nogmaals, het kind moet wel in Brussel gedomicilieerd zijn.
Als het nodig is dat uw kind buiten de EER verblijft om medische redenen die verband houden met het kind zelf, een ouder, de partner van de ouder of de echtgenoot/echtgenote van de ouder, blijft het recht op kinderbijslag behouden voor een maximumperiode van 3 jaar. De ziekte moet worden bevestigd door een medisch attest ondertekend en gedateerd door een arts, waarin wordt verklaard dat de persoon niet in staat is om naar België te reizen. Het buitenlandse medische attest moet ook worden gevalideerd door een arts in België.
Als uw kind naar het buitenland gaat voor zijn/haar studies, blijft het recht op kinderbijslag behouden, of dit al dan niet met een beurs van een Belgische of buitenlandse instelling gebeurt. De jongere hoeft niet deel te nemen aan het Erasmus-programma om dit recht te behouden en moet wel in Brussel gedomicilieerd blijven.
Het recht op kinderbijslag blijft behouden na het behalen van een diploma van het secundair onderwijs in België, op voorwaarde dat het kind
- studies volgt anders dan hoger onderwijs buiten de EER (voor een maximale duur van één jaar),
- secundair onderwijs volgt in het buitenland en een diploma van het secundair onderwijs heeft behaald in België of hoger onderwijs volgt buiten de EER.
- als het kind hoger onderwijs volgt in het buitenland, hoeft hij/zij geen diploma van het secundair onderwijs te hebben. Het recht op kinderbijslag blijft behouden voor de hele duur van de opleiding.
We hopen dat deze informatie nuttig voor u was. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om u te helpen en al uw vragen te beantwoorden.
Je kunt ons bereiken op 02.227.19.60 van 9u tot 17u (tot 16u op vrijdag).
Heb ik recht op een sociale toeslag? Nieuwigheid: het kadastraal inkomen van het gezin
November 2023 markeert een significante verandering in de toewijzing van kinderbijslag in Brussel. Met bijzondere aandacht voor sociale rechtvaardigheid, introduceert de overheid een nieuwe regel die de toegang tot sociale toeslagen beïnvloedt, specifiek gericht op het ondersteunen van de gezinnen die deze hulp het hardste nodig hebben.
In het hart van deze aanpassing staat een aanvullende vereiste: het kadastraal inkomen van het gezin.
Dit betekent dat gezinnen waarvan het totale kadastraal inkomen meer dan 2.000,00 euro bedraagt (niet-geïndexeerd), niet in aanmerking komen voor een sociale toeslag. Hierbij wordt rekening gehouden met de kadastrale inkomsten uit alle onroerend goed, eigendom of in vruchtgebruik van de gezinsleden, zowel huizen als appartementen. Het gaat om het kadastraal inkomen op 1 januari van het voorgaande jaar (bv.: het recht op sociale toeslag in 2023 hangt af van het kadastraal inkomen op 1 januari 2022).
Deze maatregel is bedoeld om de verstrekking van sociale toeslagen nog nauwkeuriger te richten op gezinnen die deze financiële ondersteuning echt het meeste nodig hebben. Het is belangrijk te benadrukken dat deze wijziging geen effect zal hebben op de basiskinderbijslag, maar uitsluitend op de sociale toeslagen.
Inzicht in sociale toeslagen
Sociale toeslagen vormen een aanvulling op de standaard kinderbijslag en zijn beschikbaar voor gezinnen die aan bepaalde criteria voldoen.
Deze extra financiële steun houdt rekening met aspecten zoals:
Afhankelijk van of het belastbare bruto-inkomen van een gezin minder dan 37.868,01 of 54.969,69 euro bedraagt (bedragen vanaf 1 november 2023), kan de hoogte van de toeslag variëren. Bovendien is er een extra financiële correctie beschikbaar voor éénoudergezinnen met een inkomen onder de 37.868,01 euro.
De nieuwe voorwaarde rond het kadastraal inkomen komt bovenop deze bestaande criteria.
Implementatie vanaf november 2023
Het Verenigd College heeft deze aanpassing in de tweede lezing goedgekeurd. Vanaf november 2023 treedt de nieuwe voorwaarde, zoals opgenomen in de ordonnantie, in werking.
Dit betekent dat de regel effect zal hebben op de uitkeringen die in december 2023 aan de betrokken gezinnen worden verstrekt.
☎ Klik hier om ons meteen te bellen voor al je vragen