Beeld je België in net na de Eerste Wereldoorlog. Het is in deze periode dat het idee om gezinnen te ondersteunen echt vorm begint te krijgen.
Geïnspireerd door onze Franse buren, zien de eerste compensatiefondsen het licht dankzij privé-initiatieven. In 1921 werd het eerste Belgische fonds voor de geboortepremie opgericht in Verviers.
In die tijd betrof dit voornamelijk grote arbeidersgezinnen, waar alleen diegenen met vier kinderen en die minder dan 212 Belgische frank per maand verdienden, van deze hulp konden genieten.
Wat waren we ver verwijderd van het inclusieve systeem dat we vandaag kennen!
Beeld je België in net na de Eerste Wereldoorlog. Want het is in die periode dat de oorsprong van onze gezinsbijslag ligt.
Beeld je België in net na de Eerste Wereldoorlog. Want het is in die periode dat de oorsprong van onze gezinsbijslag ligt.
In 1930 werd een wet gestemd om de kinderbijslag te veralgementen tot alle loontrekkende werknemers.
De echte ommekeer komt in 1930. De Belgische regering besluit dat het tijd is om dit alles te formaliseren. Een wet wordt gestemd om de gezinsbijslagen te generaliseren voor alle loontrekkende werknemers
Ongeacht je sector – industrie, landbouw, openbare diensten – als je kinderen hebt, heb je recht op financiële steun. Dit is het begin van de opname van de kinderbijslag in het socialezekerheidsstelsel.
En de zelfstandigen dan?
We mochten onze dierbare zelfstandigen niet vergeten! In 1937 werd een wet aangenomen om de gezinsbijslagen uit te breiden naar zelfstandigen en bedrijfsleiders. Door de jaren heen werd het systeem verrijkt, met diverse verbeteringen om beter aan de behoeften van gezinnen te voldoen, zoals aanvullingen voor studenten tot 21 jaar, en zelfs tot 25 jaar later!
In 1960 ondergaat het landschap van gezinsbijslagen in België een andere grote revolutie met de oprichting van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW). Deze instelling komt om het beheer van de bijdragen te structureren en centraliseren, waardoor een soepelere en eerlijkere verdeling van de fondsen wordt verzekerd.
Op weg naar regionalisering
De tijd verstrijkt en België blijft zijn systeem aanpassen. Met de zesde staatshervorming, die in 2014 begon, worden de gezinsbijslagen geleidelijk overgedragen aan de gewesten. Dit betekent dat elk gewest deze fondsen nu volgens zijn eigen regels kan beheren, wat een meer gepersonaliseerde aanpak mogelijk maakt.
Een belangrijke herstructurering van de kinderbijslag in 1960
Een belangrijke herstructurering van de kinderbijslag in 1960
In Brussel worden de ‘gezinsbijslagen’, ingezet om de geboortecijfers te ondersteunen en kinderarmoede te bestrijden.
Sinds 2019 heeft elk gewest de teugels van haar eigen beheer van gezinsbijslagen in handen genomen.
Elk systeem is ontworpen om zo goed mogelijk aan de behoeften van zijn inwoners te voldoen, terwijl het kinderarmoede bestrijdt en de geboortecijfers ondersteunt.
Van privé-initiatieven tot de regionale systemen van vandaag, de kinderbijslag en de geboortepremie hebben in België een lange weg afgelegd. Ze zijn pijlers geworden van onze sociale zekerheid, die elk gezin ondersteunt op haar unieke pad
Dus denk, de volgende keer dat je deze steun ontvangt, aan de rijke geschiedenis en het fundamentele belang ervan in onze samenleving. En vooral, vergeet niet dat dankzij deze steun vele generaties Belgen konden opgroeien met de nodige middelen om open te kunnen bloeien.
Ik hoop dat deze kleine duik in ons verleden je heeft geïnteresseerd, en ik wens je, beste ouder of toekomstige ouder, het allerbeste voor je ouderlijk avontuur.
Vergeet niet, als je in Brussel woont, dat ‘Brussels Family’ jouw ideale partner is om gemakkelijk toegang te krijgen tot deze financiële steun. Met ons worden alle administratieve taken snel en efficiënt afgehandeld.
België helpt je hiermee, en Brussels Family ook!